Headerbild

Klart för Allsvenskan segling i Örnsköldsvik

2021-08-19 i Allmänt

I helgen (20–22/8) är det dags för andra omgången av Allsvenskan i segling. Denna gång avgörs seglingarna i Örnsköldsviksfjärden med Örnsköldsviks Segelsällskap som arrangör.

Egentligen skulle seglingarna i Ö-vik vara deltävling tre, men det är deltävling två av årets Allsvenska säsong, eftersom den planerade premiären i Skanör ställdes in på grund av då rådande restriktioner.
 
Första omgången av årets Allsvenskan avgjordes i stället i mitten av juni i Långedrag och då var det tjejerna som dominerade. Allra bäst var Johanna Bergqvist och hennes team från Hjuviks BK, utanför Göteborg, som vann deltävlingen, före Sandra Sandqvist och KSSS.
 
Ska Hjuvik lyckas behålla ledningen i Allsvenskan eller blir några av klubbarna närmast bakom som ska ta över? Inte minst är KSSS på jakt efter ledningen och de skickar Emil Järudd som rorsman – Emil som precis är hemkommen från OS i Tokyo där det blev en 14:e plats i Nacra 17 tillsammans med Cecilia Jonsson. Eller ska Åmålsviken kunna utmana? De fick en blygsam placering i Långedrag och skickar nu erfarne Thomas Skålén som ofta levererar bra resultat.
 
I Allsvenskan ska varje besättning bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet.
 
- Vi har från och med i år infört helt jämställda deltävlingar i Allsvenskan där vi alltså ställer krav på lika många damer som herrar i besättningarna. Det har fungerat fantastiskt bra och vi tror det på sikt kommer utveckla alla seglare i Sveriges klubbar, säger Claes Lundin från Seglarförbundet.
 
Årets Allsvenskan avgörs med tre deltävlingar där den sista seglas i Västerås 10–12 september. De fem främsta lagen i tabellen, när säsongen är över, är kvalificerade för Sailing Champions League 2022. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval senare under hösten – för att vara med i Allsvenskan även 2022.
 
Ställningen i Allsvenska efter en deltävling:
 
Hjuviks BK
KSSS
Sotefjordens SS
Stenungsunds SS
Ekolns SK
GKSS
Örnsköldsviks SS
Halmstads SS
Upsala SS
Strängnäs SS
Stockholm 606-klubb
Ekerö BK
Runmarö YC
Malmö SS
SS Åmålsviken
Gamla Stans YS
Skanörs BK
Ljungskile SS
 

Adress

SS Åmålsviken Strandgatan 7 66231 Åmål

Kontakt

Tel: 053215270 eller 0723115270 E-post: info@ssav.se

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

Huvudsponsorer Allsvenskan

Övriga sponsorer Allsvenskan